INGREDIENCE:

  • 1/2 většího květáku
  • 210 ml olivového oleje
  • 1 svazek hladkolisté petržele
  • 10 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 340 g sterilované kukuřice
  • sůl, pepř
  • 800 ml vody
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • 1 citron
  • 1 hrst pažitky

POSTUP:

Květák rozdrobte na malé kousky a na plechu vyloženém pečícím papírem pečete 10 minut v troubě na 220°C. V kuchyňském robotu rozmixujte 200 ml olivového oleje
s hladkolistou petrželí a dejte stranou. Na oleji a kousku másla orestujte dosklovata cibuli a přidejte prolisovaný česnek. 
Opékejte, přisypte květák a kukuřici. Osolte, opepřete, promíchejte a zalijte vodou. Vložte bujon a vařte 10 minut. 
Polévku rozmixujte a dochuťte šťávou z citronu. Ozdobte lžíci petrželového oleje, citronovou kůrou, zbylou kukuřicí a pažitkou.

KUKUŘIČNÁ POLÉVKA S PEČENÝM KVĚTÁKEM